10 Webdesign tips: Verbeter je webdesign.

Wanneer je aan de slag gaat met je eigen website kan het ontwerpen soms wat chaotisch worden. Vol met ideeën begin je met je webdesign, maar na een tijdje begint het steeds meer een rommeltje worden. In deze blog geef ik je 10 webdesign tips om op een gestructureerde manier tot een strak website ontwerp te komen.
webdesign tips door vanleeuwendesign

1. Zorg voor goede leesbaarheid.

Het klinkt misschien logisch, maar een goede leesbaarheid op je website is erg belangrijk. Sierlijke letters kunnen mooi ogen, maar als bezoekers zinnen drie keer opnieuw moeten lezen, dan schiet je je doel voorbij. Kies daarom makkelijk leesbare lettertypes voor een helder webdesign.

Probeer daarnaast je websiteteksten een minimale lettergrootte van 16px te geven. Kleinere lettertypes zijn voor sommige bezoekers lastiger te lezen. Zij zullen eerder geneigd zijn om af te haken.

Extra webdesign tip: met de gratis tool Fontjoy kun je gemakkelijk prettig ogende font combinaties creëren. 

2. Creëer een overzichtelijk kleurenpallet.

Een belangrijk element in je webdesign is je kleurkeuze. Probeer niet te veel kleuren te gebruiken. Veel verschillende kleuren maken een website onnodig druk.

Kies daarom voor een paar kleuren, waar je aan vasthoudt. Weet je nog niet welke kleuren je wilt gebruiken? Met de gratis tool Coloors.co kun je zelf een kleurenpallet samenstellen.

Extra webdesign tip: Probeer de accentkleur (die je bijvoorbeeld voor de knoppen gebruikt) complementair te maken aan de primaire kleuren van je website.  

Complementaire kleuren liggen tegenover elkaar in de kleurencirkel. Dit zorgt voor een optimaal contrast, waardoor de knoppen uit het scherm springen!

3. Gebruik voldoende witruimte.

Probeer niet alle informatie in één oogopslag te laten zien. Het is beter om de content op te delen met witruimte ertussen, ook wel ‘negative space’ genoemd. Door je informatie in stukjes te presenteren aan je bezoeker komt dit beter binnen. Veel bezoekers scannen websites op zoek naar informatie¹. Dit scannen gaat makkelijker wanneer informatie genoeg afstand van elkaar heeft.

4. Maak je pagina’s scanbaar.

Dat brengt ons gelijk bij tip vier, maak je pagina’s scanbaar. Weinig web bezoekers lezen op het internet teksten woord voor woord¹. Probeer daarom je content in te richten voor ‘scannend lezen’. Dit kun je doen door bijvoorbeeld:

Subkoppen te gebruiken

Belangrijke informatie te onderstrepen. 

  • Of
  • Door
  • Bulletlists
  • te
  • gebruiken.

5. Houd op tijd rekening met je mobiele webdesign.

Mobiel internetgebruik wordt steeds groter. De kans dat jouw website via een mobiel wordt bekeken dus ook. Kijk op tijd naar je mobiel webdesign zodat je na het bouwen van je desktopdesign niet alsnog je hele website hoeft om te gooien. 

Extra webdesign tip: Nog beter is om te beginnen met je mobiele ontwerp. Deze design strategie heet ‘mobile first design’.

6. Houd je website snel.

Je kunt qua design helemaal los gaan, maar houd wel rekening met de laadsnelheid van je website. Niets is vervelender dan een website die traag laadt, laat staan een website die zo zwaar is dat deze crasht. Kijk daarom goed of de effecten en animaties die je toevoegt niet te zwaar zijn. 

Je kunt de snelheid van je website overigens ook optimaliseren. Een handige, gratis tool hiervoor is PageSpeed van Google. Bekijk hoe snel je website is en wat je kunt doen om dit te verbeteren.

De resultaten van PageSpeed. Onder de resultaten vind je verbeterpunten voor jouw laadsnelheid.

7. Maak je webdesign interactief.

Een interactief webdesign maakt meer indruk dan een statisch ontwerp. Probeer daarom verschillende lagen, bewegingseffecten en animaties toe te voegen aan je website. Let hierbij dus wel op de paginasnelheid van je website. Je kunt ook doordraaien in het interactief maken van je website, maar wat subtiele bewegingseffecten kunnen geen kwaad.

Tegenwoordig kun je ‘lotties’ toevoegen aan je website. Dit zijn lichte en schaalbare animaties. Hiermee kun je jouw website interactief maken en daarnaast de website snelheid waarborgen.

Extra webdesign tip: Kijk eens op LottieFiles . Hier kun je duizenden gratis lottie animaties downloaden of zelf maken.

8. Zet je content centraal.

Je webdesign mag niet ten koste gaan van de informatie die je website verschaft. De bezoeker is op zoek naar een antwoord op zijn/haar vraag. Dit wordt ook wel de ‘zoekintentie’ genoemd. Zorg er daarom voor dat je content precies aansluit op deze vraag en zorg er daarnaast voor dat dit makkelijk te vinden is. Verstop je informatie daarom niet in sliders of achter gekke popup widgets.

Hulp nodig bij het het prioriteren van jouw content? Ik help je hier graag bij. Lees hier meer over hoe ik dit aanpak.

9. Gebruik unieke afbeeldingen.

Op het internet kun je veel gratis stockfoto’s vinden, maar met je eigen, professionele beeldmateriaal maak je veel meer indruk. Neem een koffiezaak als voorbeeld: Je kunt talloze gratis foto’s vinden van perfect gemaakte cappuccino’s, wat opzich aansluit bij je onderneming. Maar, een professionele foto van je eigen zaak zegt veel meer dan dat van een mooi kopje koffie. Je probeert je eigen sfeer neer te zetten, dus daar horen ook je eigen foto’s bij.

10. Vraag om feedback.

Wanneer je lang met een ontwerp bezig bent, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Laat daarom iemand een frisse blik werpen op je ontwerp. Vraag bijvoorbeeld een vriend, expert in je vakgebied of collega om feedback. 

Dit betekent niet dat je naar alle feedback hoeft te luisteren. 😉
Vraag om feedback en kijk vervolgens zelf kritisch welke feedback valide is en welke niet. Jij bent tenslotte de ontwerper.


Ik hoor graag of je deze 10 webdesign tips nuttig vond! Vragen? Stuur me gerust een berichtje.

Jouw webdesign liever uitbesteden? Dat kan! Plan een gratis adviesafspraak in.

Vond je dit interessant?
Deel dit bericht.

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Wellicht vind je dit ook interessant.

Laten we kennismaken.

Heb je vragen? Neem gerust contact met mij op.

Bereik mij via: